Sayfalar

24 Eylül 2012

Övgü Özgüveni Artırır mı?


Bugün okuduğum bir yazının da hatırlatmasıyla; bloga devam :)
Özgüven, başarı, yaratıcılık hakkında ve ağaç yaşken eğilir diye, bu özelliklerin çocuklarda nasıl geliştirilebileceği üzerine pek çok araştırma yapılmış.
Bunlardan biri de Standford Üniversitesinde Dr. Carol Dweck'in yaptığı ve "övgü özgüveni artırmamaktadır" sonucuna varılmış bir araştıma.
Buna göre; çocuklara doğrudan herhangi bir alandaki yetenekleri ile ilgili övgülerde bulunulduğunda daha zorlayıcı işler yapmaktan kaçınıyorlarmış; "Matematikte çok iyisin!/ Vay, bu harika bir resim olmuş, sen resme çok yetenklisin!/Benim kızım çok yeteklidir, bir daha çalsana şu parçayı canım! " vb... Çünkü bu onlarda, bir sonra yaptıklarının gerçekten yetenekli(!) olmadıklarını gösterebileceğine dair bir endişe yaratıyormuş.
Ve Dweck'in yaptığı araştırma; çocukların yetenekleri yerine, onların gösterdikleri çabaya yapılan övgünün onların zorlandıkları işlerin üzerine gitmelerini,  daha zorlu işlere atılabilmelerini desteklediğini göstermiş.
" Heey, gerçekten bu resim üzerinde ne kadar çok çalıştığın anlaşılıyor. Çok iyi olmuş! " 
Acaba çocuklarımıza istikrar ile çok çalıştıkları için kendileriyle gurur duymalarını öğretip,  övgülere daha az ilgi göstermelerine destek olsak, onların hayatları için  iyi bir yol açmaz mıyız? 


1 yorum:

  1. Kesinlikle yaptığı çabayı görmek,dile getirmek önemli.Belli bir alanda iyisin tarzı iltifatlar diğer yetenekleri köreltebilir.
    Bu arada Hoşgeldin:)

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...